playschoolangol@gmail.com

+36 70 509 2747

Németet vagy angolt tanuljon a gyerek?

 

Sok német anyanyelvű ország van a környezetünkben, viszont az angollal sokkal jobban elboldogulunk a világban, hiszen 350-400 millió ember anyanyelve, 1,5-2 milliárdnyian (!) értik, nem mellesleg a legtöbb német folyékonyan beszél angolul.

 

Az angol mellett szól:

  • A nemzetközi légitársaságok, a nemzetközi tengeri és folyami közlekedés 90%-a kommunikál angolul (ezért nevezik sokszor „Airspeak”-nek vagy „Seaspeak”-nek is az angolt)
  • A tudományos publikációk 2/3-a angolul jelenik meg, annak ellenére, hogy csak a felüket jegyzik angol anyanyelvű szerzők.
  • A popzenei slágerek 95%-a angolul íródott, az amerikai TV csatornák pedig szó szerint a Föld minden zugában foghatók.
  • Becslések szerint az interneten fellelhető weboldalak 70-80%-a szintén angol.
  • Business nyelv (a GDP 40%-át angolul beszélő országok termelik)
  • A legjobb sorozatokban és filmekben angolul beszélnek.
  • 750 000-es folyamatosan bővülő szókincse van, de elég 2-3000 szót ismerni és 4-6 igeidőt alkalmazni, hogy kommunikálni tudj a világ első számú közvetítő nyelvén.
  • Viszonylag könnyű megtanulni. Nagyon sok napi szavunk angol eredetű: like-olni, posztolni, shoppingolni, stb.

 

A német mellett szól:
  • Amikor a Balatonnál turizmusban vagy vendéglátásban dolgozunk.
  • Német ajkú üzleti partnerünkkel németül kommunikálva jobb kapcsolatokat alakíthatunk ki.
  • Német cégeknél elhelyezkedve biztosabb anyagi háttérrel fogunk rendelkezni.
  • Kutatási és fejlesztési teljesítményével Németország a világranglista harmadik helyét foglalja el, és kutatási ösztöndíjakkal támogatja a külföldi tudósokat.
  •  A médiában, informatikában és kommunikációs technológiákban zajló fejlődések elengedhetetlenné teszik a többnyelvű kommunikációt. Egy sor fontos weboldal németül működik.
  • A német Goethe, Kafka, Mozart, Bach és Beethoven nyelve. Olvassuk és hallgassuk műveiket eredeti nyelven!
  • Németország számtalan ösztöndíjjal várja azokat, akik Németországban szeretnének továbbtanulni. Külföldi fiatalok speciális vízummal vállalhatnak munkát a vakáció mellett, bizonyos szakmákban pedig külön rendeletek segítik a munkavállalást.
  • Németország a világ számos országával kötött iskolai és egyetemi diákcsere-egyezményeket.

 

Vagyis az angol és a német nyelv tanulása mellett is nagyon jó érvek szerepelnek.

 

Van azonban két élethelyzet, ami megkönnyíti a döntést.Az első, amikor német, vagy Németországban élő rokonaink vannak. A második, hogy manapság -sajnos- a jobb életkörülmények reményében egyre több család kényszerül a környező "Nyugati" országokba költözni. Először csak apa megy -csak pár évre-, amíg kifizetik a hitelt és anya vissza tud menni a gyesről dolgozni. De közben anyát nem veszik vissza, sokszor 3-5 év is eltelik, mire anya újra állást talál a pici gyerekek mellett. Apa addig csak -jobb esetben- pár hetente tud hazajönni. Aztán nem bírja a család nélkül, így végül mennek ők is. Ma már számtalan munkahelyet lehet találni szerte Ausztriában és Németországban, ahol elég a magyar nyelvtudás... De mi a helyzet a gyerekekkel?Ők hirtelen bekerülnek egy létidegen környezetbe, teljesen mások a szokások és még azt sem értik, amit mondani szeretne? Így egy sokk a gyerekeknek a beszoktatás, van, aki képtelen beilleszkedni, megkeserítheti ez az első év mindennapjait és nyomot hagyhat benne.

 

Sajnos amíg angol gyermek nyelviskola már lassan minden utcában van egy, addig nem sok esély van, hogy gyermeküket kis korban német nyelvű foglalkozásra hordjuk, pedig a német nyelvterületben gondolkodó családoknak ez nagyban megkönnyítené az életét.

 

Iskolánkban már 3 éves kortól lehetőség van a német nyelv tanulásra is.Természetesen az angol is marad, már 1 éves kortól jelentkezhettek.

 

Szakképzett pedagógusaink családias, de modernül felszerelt, gyermekbarát környezetben várják csemeté(i)det. Óráinkon a gyerekek játszva tanulnak,intuitíven, mint az anyanyelvüket is, sok-sok mókával, mozgással, mesékkel, dalokkal, mondókákkal, bábozással fűszerezve.

 

Olvasd el a Tanfolyamok menü pontot, nézegesd meg a képeket (a Facebookon sokkal többet találsz), gyere el egy ingyenes bemutató órára!

Tetejére ↑