playschoolangol@gmail.com

+36 70 509 2747

Mire is jó a „manózás”?

 

Angolul  Elf on the Shelf, mára hagyománnyá nőtte ki magát.

Az egész egy meséből indult, ami magyarul is elérhető itt: [https://indavideo.hu/video/VALAMI_2]Röviden

A mikulás minden évben elküldi a manóit a gyerekekhez, általában egy hónapra. A mesében (mivel amerikai), a Télapó manóiról van szó, aki karácsonykor osztja szét az ajándékait; így a magyar szülőktől némi kreativitás szükséges, például, hogy túl nagy a Föld a Mikulásnak, és Amerikába csak karácsonyra ér oda, vagy a manók közösen „dolgoznak be” a Jézuskának és a Télapónak.

A PlaySchool Nyelviskolába Hálaadás után érkeznek, és egészen december 24-ig maradnak. Persze minden este átugranak az Északi Sarkra és jelentenek a fehérszakállúnak a gyerekekről. Aztán visszatérnek, és mivel nagyon unatkoznak éjjel, minden nap valami csínyt követnek el. A gyerekek rettentően élvezik, sokszor még ki sem bújnak a téli kabátjukból, de már rohannak és keresik a manókat, hogy már megint mit csináltak? Szerintem mi, felnőttek is imádjuk. Hogy mit is csínykednek? Valahogy „meleg tűrővé” varázsolják a hógolyókat –miközben azok  ugyanúgy ropognak, mintha tényleg az Északi Sarkon gyúrnánk őket- és a tanár néni idegeit borzolva az egész teremben csatáznak vele, rendetlenséget hagyva maguk előtt és után; hóembert rajzolnak és igék 3 alakját írkálnak a wc papír gurigákra;  lesi fotókat készítenek a mini fényképezőjükön; 60 fokon kimossák a télpó ruháit –amitől azok egészen picikére összemennek- és a váróban a karácsonyi girlandon teregetik ki száradni őket, és még sorolhatnám.

A mese szerint akkor kapja a varázserejét a manó, amikor a gyerkőcök elnevezik őket. A nyelvsuliban 2 manó rakoncátlankodik, Cinnamon és Peppermint. Viszont nem szabad hozzájuk érni, (Ezért elf on the shelf, tehát a manó, aki a polcon ül) mert akkor elveszítik a varázserejüket.

Nevelés és móka szempontjából is igazi csoda ez a hagyomány: mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek még izgalmasabb a várakozás ideje, kalanddal tölti meg a téli napokat. Egy picit előtérbe helyezhetjük a bennünk lakozó gyermeket, de akár versenyezhetünk a párunkkal, hogy kinek sikerül „ütősebbet” kitalálni. Játszhatjuk kisgyerek, kamasz és felnőtt verzióban is, a boldogságfaktor nem marad el egyik esetben sem.

Tudom, tudom, mint szeptember végén a karácsonyi árukészlet, ez is korai, de aki kedvet kapott, még pont be tud szerezni egy manót, amire aktuális lesz.

 

Tetejére ↑